Livada din strada Martisor

 Ce au in comun Zdreanta, cel cu ochii de faianta si o dupa-amiaza memorabila in livada cu visini? As spune, un singur nume: Tudor Arghezi. 











Despre poet am invatat cu totii din scoala, despre poezia "Zdreanta" nici nu mai vorbesc, au auzit deja si copiii nostri, iar livada cu visini ne-a fost refugiu astazi, intr-un Bucuresti sufocat deja de caldura.

Casa memoriala Tudor Arghezi este situata pe strada cu nume simbol: Martisor si imediat cum ai pasit pe aleea care duce spre casa, simti cum intri intr-o oaza de verdeata si racoare. 











Pentru a pasi mai departe in curte, trebuie sa urmezi intocmai indemnul de la poarta, care te introduce in poveste : "Bateti in toaca. Apoi intrati! ".











Casa este impozanta, cu 18 camere (din care doar cateva dintre ele se viziteaza), iar cele care ne-au ramas in minte sunt camera copiilor, plina de jucarii specifice vremurilor, dar si biroul poetului cu cele trei biblioteci pline de carti (noi suntem dintre cei ce cred ca bibliotecile intr-o casa nu sunt de moda veche!).





Si cand am terminat vizita si am iesit din nou in curte, am fost surprinsi sa gasim cusca celui mai bun prieten al lui Arghezi - Zdreanta, de parca reciteam versurile poeziei. 










Tot aici isi dorm somnul de veci sotii Arghezi, fiica lor, Mitzura, dar si prietenul lor, Zdreanta.



Suntem surprinsi in continuare de ceea ce parea o dependinta a casei, dar care de fapt si de drept era tipografia "Potigrafu Martisor", unde apareau "Biletele de papagal",dar si alte creatii ale lui Arghezi.








Inca se mai pastreaza echipamentele de tiparit, dar si parti din publicatii. Tot aici, ne-am asezat pe bancute si am urmarit filmul "Prisaca", in care l-am vazut pe poet, dar si toata curtea animata de catei, gaste, albine si pasari, intr-o calduroasa zi de primavara.










Daca va inchipuiti ca aici s-a oprit vizita noastra, va inselati. Pentru ca dupa aceea am fost invitati la cules de visine, direct in livada de la Martisor. Pentru ca nu sunt fructele mai gustoase ca atunci cand le culegi direct din copac . Actiunea se va incheia cu un sirop de visine, pentru ca merge grozav de bine cu apa minerala si cateva cuburi de gheata, pe caldurile verii.



Casa memoriala Tudor Arghezi, cu tot ceea ce v-am povestit despre ea, se poate vizita de marti pana duminica, intre orele 10.00-18.00 in sezonul cald, iar un bilet de intrare este 10 ron pentru adulti si 5 ron pentru elevi, copiii sub 7 ani beneficiaza de intrare gratuita.



Doamne, fă-i bordei în soare,

Într-un colţ de ţară veche,

Nu mai nalt decât o floare

Şi îngust cât o ureche.


Şi-n pridvor, un ochi de apă

Cu o luntre cât chibritul,

Ca-n crâmpeiul lui să-ncapă

Cerul tău şi nesfârşitul.


Dă-i un fluture blajin

Şi o broască de smarald.

Şi-n pădurea de pelin

Fă să-i stea bordeiul cald.


Şi mai dă-i, Doamne, vopsele

Şi hârtie chinezească

Pentru ca, mânjind cu ele,

Slava ta s-o smângălească.


Şi când totul va fi gata

S-o muta la ea şi tata.




Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Magie in Delta Siretului

Parcuri tematice - Dino World

Valencia de ianuarie- partea 1